Pleegdochter maakt het gezin compleet Pleegdochter maakt het gezin compleet

Pleegdochter maakt het gezin compleet

31 oktober 2018

Jolanda woont met haar gezin in Steenwijkerwold. Met haar man kreeg Jolanda drie kinderen, van nu 9, 8 en 6 jaar oud. Pleegdochter Marije* maakte het gezin 3,5 jaar geleden compleet. “Wij willen ons leven graag met anderen delen”, zo legt Jolanda uit. Nadat ons derde kind was geboren voelden we heel sterk ‘er is plek voor meer’.” Na een gesprek met een ander gezin dat pleegkinderen opvoedde, besloot het koppel ook plek te willen bieden aan een pleegkind.

Bij Yorneo volgde het echtpaar de training voor aspirant pleegouders en na diverse gesprekken en het kenbaar maken van wensen en grenzen omtrent het pleegouderschap, begon het wachten. Jolanda en haar man hadden kenbaar gemaakt een pleegkind voor lange tijd in huis te willen nemen en geen kort crisisopvang te kunnen bieden. En daar was na lang wachten Marije. Een meisje van acht maanden oud dat qua situatie een match was met het gezin uit Steenwijkerwold.

Heel lang ben je in verwachting en dan mag je haar na een overdracht meenemen naar huis.

Voorbereid op het ergste, zoals ontroostbare huilbuien en niet willen eten, werd Jolanda blij verrast. Marije was meteen op haar plek bij het gezin. “En ja, ze hoort bij ons. Wel heeft ze heel duidelijk niet onze genen. Na een uitstapje liggen onze drie kinderen steevast te slapen in de auto terwijl Marije de hele weg naar huis blijft kwebbelen om maar een voorbeeld te noemen.” Het kind een andere kans geven dan zijn of haar ouders hebben gehad. Dat is voor Jolanda en haar man één van de mooie dingen van het pleegouderschap. “In de situatie van Marije moet je denken aan ouders die ondanks de liefde voor hun kind niet de mogelijkheden hebben een kind op te voeden. En dat is ook een moeilijke kant van het pleegouderschap. Hoe ga je om met de biologische familie en dan op zo’n manier dat het goed voelt voor alle betrokkenen. Gelukkig staat Yorneo daar
ons in bij op momenten dat we dat nodig hebben. “

*De naam Marije is in verband met haar privacy gefingeerd.